Hoe gezond is alcoholvrij bier?

06, september, 2019 2 minuten leestijd

Hoe gezond is alcoholvrij bier?

Daar kunnen we kort over zijn: alcoholvrij bier is een gezonde keuze. En dat zie je vooral als je het vergelijkt met de directe concurrenten van alcoholvrij bier.

Alcoholvrij bier vs. bier met alcohol
Alcohol is niet goed voor je lichaam, en vooral niet voor je lever. Dus da’s al een punt voor alcoholvrij bier. Daar komt nog bij dat je door bier te drinken met alcohol heel wat calorieën binnenkrijgt. Dat werkt als volgt. Je lichaam ziet alcohol als een gif en gaat de strijd aan. Het verwerken van de alcohol is op dat moment prioriteit voor je lichaam. De andere elementen van bier – zoals koolhydraten – komen op de tweede plaats en moeten dus op de bank zitten. Je lichaam gebruikt ze niet, maar slaat ze op als vet. Vandaar dat je van alcohol dikker wordt. Kortom, 2-0 in de wedstrijd alcoholvrij bier vs bier met alcohol.

Alcoholvrij bier vs. fris
In alcoholvrij bier zitten veel minder calorieën dan in frisdrank. 1-0 dus. Verder zit er in alcoholvrij bier veel magnesium, calcium, fosfor en een flink aantal vitamines, zoals vitamine B. Gezonde ingrediënten die je niet zo snel terugvindt in frisdrank. Dat brengt de score op 2-0. En we zijn er nog niet. Want we moeten het ook nog even hebben over de suiker. De suiker in alcoholvrij bier is afkomstig van natuurlijke ingrediënten. En bij frisdranken worden de suikers vaak achteraf toegevoegd. 3-0 op het scorebord. Bovendien wordt alcoholvrij bier gemaakt met natuurlijk mineraalwater en zitten er geen E-nummers in. 4-0 als eindstand.

Alcoholvrij bier vs. water, thee en koffie
Ondanks de gezonde ingrediënten van alcoholvrij bier geeft het Voedingscentrum nog steeds de voorkeur aan thee, koffie en water. De suiker in alcoholvrij bier is weliswaar natuurlijk, het is nog steeds suiker. 0-1 voor het alcoholvrije bier helaas.

Alcoholvrij bier vs. alcoholvrij bier
Er zijn overigens ook alcoholvrije bieren die niet gezonder zijn dan frisdrank. En dan hebben we het bijvoorbeeld over de Radler. Daar zit namelijk veel meer suiker in dan in andere alcoholvrije bieren. Dat komt omdat de brouwers er vruchtensap bij doen om de Radler die lekkere frisse citrussmaak te geven.

Onderzoek
Alcoholvrij bier is populair, maar staat nog wel in de kinderschoenen. Er duiken steeds meer soorten en merken op. En onderzoekers buitelen over elkaar heen om al die alcoholvrije biertjes eens goed onder de loep te nemen. Eén ding viel al op: mensen die alcoholvrij bier drinken hebben 3,5 keer minder vaak infecties aan de luchtwegen. De onderzoekers vermoeden dat dit iets te maken heeft met de polyfenolen in het bier. Polyfenolen knokken in je lijf tegen de vrije radicalen. Daardoor wordt de schadelijke werking van deze vrije radicalen beperkt. Polyfenolen vind je overigens ook in groene thee, druiven, granaatappels en blauwe besjes.

Op je gezondheid!

Laat een reactie achter


Ook in Verhalen van de tap

Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet
Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet

24, september, 2019 2 minuten leestijd

Als eigenaar van een sportclub of uitbater van een sportkantine rijst dan natuurlijk de vraag: moet ik ook aan het alcoholvrij bier? Het antwoord is ja. En daar hebben we vier redenen voor:
Lees meer
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden

24, september, 2019 2 minuten leestijd 3 Reacties

Als eigenaar van een sportkantine wil je altijd meer sfeer en meer omzet. De juiste inrichting kan daarbij helpen. De meeste kantines komen met de inrichting niet veel verder dan een prijzenkast en wat spelletjes, maar in dit artikel een aantal tips om dat te verbeteren!
Lees meer
Bij een gezonde sportclub hoort een gezonde kantine
Bij een gezonde sportclub hoort een gezonde kantine

23, september, 2019 2 minuten leestijd 8 Reacties

De sportkantine wordt steeds gezonder. Er worden steeds meer gezonde initiatieven gelanceerd. Waardoor de menukaart steeds een stukje gezonder wordt. In dit artikel een aantal tips! 
Lees meer