Bier proeven als een connaisseur doe je zo

17, september, 2019 3 minuten leestijd

Bier proeven als een connaisseur doe je zo

Fijnproeven is niet alleen weggelegd voor vinologen. Ook biersommeliers hebben een uitgebreid ritueel om het gouden gerstenat te proeven. Om te ontdekken welk biertje het meest hoppig is en welke smaaksensaties er vrijkomen bij het brouwsel. Leer proeven in 12 stappen. En ontwikkel jezelf tot een echte zytholoog; de officiële term voor bierkenners en -connaisseurs.

 1. Niet uitspugen
  Bier is geen wijn. Achter in je keel zitten belangrijke smaakreceptoren. Die zijn voor wijn niet relevant, maar voor bier wel. En die mis je dus als je het bier uitspuugt. Dus gewoon lekker doorslikken.

 2. Pak een wijnglas
  Het ideale glas voor het proeven van bier - en wijn - is het ISO-glas. Maar een gewoon wijnglas is ook prima. De tulpvorm van het glas zorgt ervoor dat je het bier beter kunt proeven. Er komt meer zuurstof bij het bier en zo komen er meer aroma’s vrij.

 3. Pak een schoon glas
  Misschien overbodig om te vermelden, maar toch… zorg dat het glas schoon is. Dus zonder vlekjes en geurtjes.

 4. Zet de biertjes op volgorde tip!
  Ga je meerdere biertjes proeven? Proef ze dan op de juiste volgorde. Begin met een laag alcoholpercentage en een lichte kleur. En ga zo langzaam naar meer alcohol en donkerder bier. Hou ook rekening met de bitterheid van het bier: begin bijvoorbeeld niet met een hele stevige IPA wanneer je ook een pils gaat proeven.

 5. Maak je mond schoon
  Heb je net koffie gedronken of heftig gegeten? Bijvoorbeeld met knoflook? Dat kan enorm veel invloed hebben op de smaak. Neutraliseer dus eerst de smaak in je mond. Met wat droog wit brood of crackers gevolgd door een glaasje water.

 6. Inschenken
  Schenk het bier met beleid in. En zorg voor een kleinere schuimlaag dan je gewend bent. Als de schuimlaag te dik is, komen de geuren niet vrij. Als de schuimlaag te dun is, is er niet genoeg zuurstof bij het bier gekomen. Schenk het glaasje halfvol. Want proeven doe je altijd met kleine hoeveelheden. Zorg er ook voor dat het bier op de juiste temperatuur wordt ingeschonken. Als het bier te koud is, proef je veel minder smaken.

 7. Er mag gedanst worden
  Hou het tulpglas bij de steel vast en draai het glas in horizontale rondjes. Het bier gaat dan tegen de zijkant van het glas walsen. Het oppervlak van het bier wordt dan groter en op die manier komen er meer geuren vrij.

 8. Sniffen aan het bier
  Steek je neus in het glas. Nou niet meteen diep inhaleren, maar rustig ruiken met kleine snifjes. Dat is dé manier voor bierologen om de kleinste details van het bier te achterhalen. Zoals grondstoffen, brouwproces en vergisting.

 1. Weet wat je ruikt
  Ruikt het zoet? Dat komt door de mout of suikers. Ruikt het naar mango? Dat komt door de hop. Ruikt het naar banaan? Dat kan aan de gist liggen... Op die manier kun je nog vele andere geuren ontdekken en enorm veel te weten komen over het bier.

 2. Een professionele slok
  Bierologen slikken anders. Neem een slok en laat ‘m even in je mond liggen. Adem door je neus zodat er extra zuurstof bij het bier komt. Laat de slok nu even lekker dansen in je mond en slik het dan pas door. Als het goed is, proef je nu achterop je tong de typische bittere smaak van bier. Neem na de eerste slok nog een tweede.

 3. Weet wat je proeft
  Bij bierkenners komen er nu vele smaaksensaties bovendrijven. Kan je proeven of het bier wrang is? Of pittig en plakkerig? Zit er veel koolzuur in? Of te weinig? Om al die sensaties te ontdekken en een plaats geven, moet je eerst heel wat biertje hebben geproefd. Kijk hier eens voor een smaakwiel, wat je kan helpen met het onderscheiden van smaken.

 4. Luisteren naar je bierk
  Fijnproeven doe je met veel zintuigen: zien, ruiken, proeven. Wil je indruk maken tijdens de borrel? Ga dan tussen stap 9 en 10 ook even goed luisteren naar het bier. Breng het glas naar je oor en luister naar de knappende zuurstofbelletjes. Daar leer je helemaal niets van, maar het staat wel interessant. En het is natuurlijk hilarisch als je collega’s je opeens na gaan doen. Wil je je verder verdiepen? Kijk dan eens naar een cursus van bijvoorbeeld www.stibon.nl, www.biertraining.nl of www.bierista.nl.

Laat een reactie achter


Ook in Verhalen van de tap

Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet
Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet

24, september, 2019 2 minuten leestijd

Als eigenaar van een sportclub of uitbater van een sportkantine rijst dan natuurlijk de vraag: moet ik ook aan het alcoholvrij bier? Het antwoord is ja. En daar hebben we vier redenen voor:
Lees meer
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden

24, september, 2019 2 minuten leestijd 1 Reactie

Als eigenaar van een sportkantine wil je altijd meer sfeer en meer omzet. De juiste inrichting kan daarbij helpen. De meeste kantines komen met de inrichting niet veel verder dan een prijzenkast en wat spelletjes, maar in dit artikel een aantal tips om dat te verbeteren!
Lees meer
Bij een gezonde sportclub hoort een gezonde kantine
Bij een gezonde sportclub hoort een gezonde kantine

23, september, 2019 2 minuten leestijd 4 Reacties

De sportkantine wordt steeds gezonder. Er worden steeds meer gezonde initiatieven gelanceerd. Waardoor de menukaart steeds een stukje gezonder wordt. In dit artikel een aantal tips! 
Lees meer